Menu

Ook voor residentiële gebouwen is renovatieplicht broodnodig

Saridaki, Maro avatar
21/05/2021 17:38 in De wijk van morgen

Ook voor residentiële gebouwen is renovatieplicht broodnodig

Op voorstel van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir komt er vanaf 2022 een renovatieplicht voor niet-residentiële gebouwen zoals kantoren, baanwinkels, sportcomplexen of scholen. Daarnaast moeten zulke gebouwen voortaan voldoen qua dakisolatie, beglazing, verwarming- en koelinstallaties. Een goede zaak, maar om aan de Europese doelstelling te voldoen, moet Vlaanderen ook haar woningen grondig aanpakken.

Een stap in de juiste richting

Op 17 mei schreef Angelos Koutsis dit artikel op www.bondbeterleefmilieu.be.

De renovatieverplichting geldt enkel voor niet-residentiële gebouwen. Die moeten op zogeheten ‘sleutelmomenten’ gerenoveerd worden tot een EPC-label C. Concreet: de nieuwe regel geldt voor wie de nieuwe eigenaar wordt door verkoop, erfenis of schenking, of de nieuwe erfpachter of opstalhouder van een tertiair gebouw, en dat vanaf 1 januari 2022. 

Voor de renovatiewerken krijgt de nieuwe eigenaar vijf jaar de tijd. Behalve aan het C-label, moet het kantoorgebouw ook voldoen aan 4 energetisch renovatiemaatregelen: een dakisolatie met een minimum R-waarde van 0,75 m²K/W, hoogrendementsbeglazing met een maximum U-waarde van 1 W/m² K, verwarmingsinstallaties die ouder zijn dan 15 jaar en niet voldoen aan de minimale installatie-eisen voor renovatie moeten vervangen worden en als er een gasleiding in de straat ligt, mag er geen nieuwe stookolieketel geplaatst worden. Koelinstallaties moeten vervangen worden als ze ouder zijn dan 15 jaar en er mogen geen schadelijke koelmiddelen gebruikt worden.

Vanaf 1 januari 2023 komt er nog een vijfde maatregel bij: dan zullen niet-residentiële gebouwen die groter zijn dan 500m² minstens over een aandeel van 5 procent hernieuwbare energie moeten beschikken.

Lees het volledige artikel op: www.bondbeterleefmilieu.behttps://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/ook-voor-residenti-le-gebouwen-renovatieplicht-broodnodig?utm_source=Mailing+Lijst&utm_medium=email&utm_campaign=InZicht210521" target="_blank" rel="noopener">

auteur: Angelos Koutsis

datum: 17 mei 2021

foto: pixabay - renovatie gebouw

0 reacties

Terug naar zoekresultaten