Menu

'Circulair bouwen is geen walhalla', interview met Pablo Van Den Bosch (Madaster)

Saridaki, Maro avatar
21/05/2021 17:56 in De wijk van morgen

'Circulair bouwen is geen walhalla', interview met Pablo Van Den Bosch (Madaster)

We bevinden ons op een kantelpunt. We weten dat we het zonder hergebruik van materialen niet gaan redden, maar tegelijkertijd is nog veel onzeker over circulair bouwen. Volgens Pablo van den Bosch, voormalig bedrijfsadviseur en mede-initiatiefnemer van Madaster, lopen we enorm achter de feiten aan.

Circulariteit is niet meer weg te denken uit de bouw- en infrasector. Hoe staan we er op dit moment voor?

“Ik merk dat circulariteit een volstrekt geaccepteerd gespreksthema is geworden. Sterker nog: het is bijna overal, tot op het punt dat de moeten oppassen dat het geen containerbegrip wordt. Zo prominent is het onderwerp in de bouwsector én in de maatschappij. Als je dit vijf jaar geleden had voorspeld, had men je voor gek verklaard.”

“Dus, dat is gaaf, maar ik zie ook veel vragen. Hoe gaan we dit vormgeven? Moeten we naar wetten en regels of naar een implementatieplan zodat we er een vinkje achter kunnen zetten? Of is het een economische beweging? Dat weten we nog niet. Mensen grijpen circulariteit nu vaak aan als een sticker waardoor hun producten ineens een service zijn. Dat is zo hol en niets betekenend als maar kan. Toch vind ik het ook te zwaar om circulariteit als een soort megatrend neer te zetten, alsof het een levenshouding is. Het is vooral een zoektocht naar een praktische omgang en toepassing.”

Hoe moeten we dit monster temmen? Is het een kwestie van gedragsverandering?
“Het is niet zo dat het onderwerp aanbeden moet worden. Ik ben geen dominee die preekt ‘gij zult anders handelen’. Het doel is juist om ons handelen zo te maken dat het aansluit bij de situatie die ons gegeven is. We wonen op deze planeet en hebben de vaardigheden gekregen om samen met andere mensen aan de ruimtelijke omgeving te werken. Met zo’n perspectief creëer je mogelijkheden die jou op lange termijn faciliteren. Het gaat dan niet over geloven in circulariteit, maar over een handelingsperspectief. Dan is het een keuze: in welke mate wil je het toepassen en hoe ga je dat in jouw werkzaamheden vertalen?”

“De vraag is nu vaak: wat heb ik eraan? Neem Madaster als voorbeeld: men heeft al gauw het idee dat ze er tussen nu en drie maanden geld mee kunnen (terug)verdienen, anders doen ze niet mee. Maar dat is niet het doel. Madaster faciliteert juist de transitie naar een circulaire markt. Dat is niet iets wat je in je eentje doet. Je haalt er pas voordeel uit als je met zijn allen aan die transitie meewerkt; bedrijven, gemeenten, beleggers enzovoort. De vraag die je dus eigenlijk moet stellen, is: wat zijn de implicaties voor jou, je onderneming of je omgeving over bijvoorbeeld vijf jaar, als we niet overgaan op een circulaire economie?”

Lees het volledige interview met Pablo Van Den Bosch (board member van Madaster) op: www.stedebouwarchitectuur.nlhttps://digitals.acquire.nl/stedebouw-architectuur

datum: 17 mei 2021

foto: Madaster

0 reacties

Terug naar zoekresultaten