Menu

Eerste aanpasbaar en Bio-ecologisch 'inschuifhuis' geplaatst in Gent

8 juni 16:46 in De wijk van morgen

Eerste aanpasbaar en Bio-ecologisch 'inschuifhuis' geplaatst in Gent

Primeur voor Gent, maar ook voor België: maandag werd in de Arteveldestad voor de eerste keer in ons land een Mobble tussen twee rijhuizen geplaatst. De Mobble is een modulaire woning die volledig gemaakt is uit bio-ecologische materialen, aanpasbaar is en ooit weer kan worden weggehaald om elders een nieuw leven te krijgen. Een knap staalt circulair bouwen, dat de vrucht is van het werk van een team studenten aan de UGent in samenwerking met inhout.

De studenten ontwikkelden de Mobble in het kader van een internationale wedstrijd, de Solar Decathlun Europe 2019. Hun project werd bekroond met vijf prijzen, waaronder de eerste prijs voor Engineering & Construction. Inmiddels werden er al 7 Mobbles gemaakt. Dat gebeurde in het atelier van inhout, een bio-ecologische bouwer gespecialiseerd in houtbouw, waarmee de studenten besloten samen te werken. De eerste zes Mobbles waren telkens vrijstaande woningen. Gisteren werd in Gent voor het eerst een Mobble tussen twee bestaande rijwoningen geschoven.

"Een Mobble is een volwaardige lage-energiewoning die gebouwd is volgens de principes van circulair bouwen en tegemoet komt aan de noden gezond, betaalbaar en compact wonen", vertelt Kristof De Jaeger van inhout, dat de Mobble industrialiseert. "De Mobble onderscheidt zich door de combinatie tussen aanpasbaarheid en bio-ecologisch bouwen. De modules worden in ons atelier gebouwd en op de werf zelf aan elkaar gekoppeld. Een Mobble kan meegroeien met de manier van leven van de bewoners. Bij een uitbreiding van het gezin kan simpelweg een module worden toegevoegd. Trekken de kinderen het huis uit, dan kun weer een module worden weggehaald, die dan hergebruikt kan worden in een ander project. Een efficiënte en circulaire manier van wonen dus."

CO2-negatief

De Mobble trekt de duurzame lijn door in de bouwmaterialen. Mobbles zijn opgebouwd uit houtskelet en geïsoleerd met cellulose, of een ander bio-ecologisch materiaal zoals stro. Daardoor kunnen ze CO2-negatief zijn. Met andere woorden: ze zijn gevormd uit materialen die CO2 opslaan. Bovendien werd de Mobble zo ontworpen dat de buitenwanden geen deel uitmaken van de dragende structuur van de woning, zodat die ten allen tijde vervangen kunnen worden.

Klara, eigenares van het eerste inschuifhuis: "Ik kies voor een Mobble omdat het een duurzame en ecologische oplossing is waarbij ik slechts voor enkele weken een tijdelijke woonst moet zoeken. Tijdens die korte periode wordt mijn huidige woning gesloopt. Tegelijkertijd worden de twee nieuwe modules tussen de bestaande woningen geschoven en aan elkaar gekoppeld. Daarbovenop is mijn budget duidelijk vanaf het begin van het project afgesproken en hoef ik geen onverwachte meerkost te vrezen."


Materialen gerecupereerd uit gesloopte woning

Uit de bestaande woning die gesloopt werd, werden overigens nog heel wat waardevolle materialen gerecupereerd. Zo ging de keuken naar Domus Mundi, dat er samen met inhout een betaalbare nearly new-keuken van maakte. Het hout uit de sloop werd dan weer opgehaald door Labeur, dat er onder andere gevelbankjes van zal maken. De ramen en deur aan de achtergevel van de gesloopte woning kregen een nieuw leven in de Mobble die de woning vervangt.

Mobble is een veelbelovende speler in de circulaire bouwsector. Het bedrijf kiest voor een gestandaardiseerd assortiment van natuurlijke woningen waarbij al het handwerk plaatsvindt in het atelier in Eeklo. Dat brengt verschillende voordelen met zich: geen invloed van weersomstandigheden, betere kwaliteitscontrole, snel kunnen werken, minder afval, minder kosten vanwege een reeds bewezen ontwerp en stabiliteitsstudie ... En dus ook aanpasbaarheid.

Voor de realisatie van het project in Gent, dat financiële steun genoot van de Provincie Oost-Vlaanderen en de Koning Boudewijn Stichting, werkten inhout en de studenten van de UGent ook samen met LabLand en architect Nikolaj De MulderBAST architects & engineers verzorgde de stabiliteitsstudie. 

Aan de initiële ontwikkeling van de Mobble, dat als onderzoeksproject steun kreeg van Vlaanderen Circulair, werkten naast inhout en de studenten van de UGent ook BAST architects & engineers, Strategies and LeadersEcopuur en wooncoop mee. Maar het is dus inhout dat de Mobble commercialiseerde.

Video

Bron: Circulbuild.be

Auteur: Wouter Polspoel

datum : 8/7/2021

beeld: © inhout - inschuifhuis

0 reacties

Terug naar De wijk van morgen