Menu

Ondergrondse woningen printen op Mars?

Aerts, Marijke avatar
9/06/2021 09:11 in De wijk van morgen

Ondergrondse woningen printen op Mars?

De TU Delft, het European Space Agency (ESA) en Vertico slaan de handen in elkaar om straks op Mars woningen te kunnen 3D-printen met lokale materialen. Het Delftse projectvoorstel behelst ondergrondse woningen, die veilig zijn voor straling en thermisch beter geïsoleerd kunnen worden dan bovengrondse.

Gaat in Nederland ontwikkelde robottechnologie ons helpen om ooit de planeet Mars te kolonialiseren? Het Rhizome project dat de drie partners zijn gestart, brengt dit in elk geval een stap dichterbij met uitstraling naar de manier van bouwen op de aarde. Volker Ruitinga, oprichter van Vertico in Eindhoven, denkt dat de reikwijdte van de technologie voor woningen 3D printen verder gaat dan Mars. Of beter gezegd: dichterbij.

Onderzoeksproject onder de vlag van ESA zal potentieel 3D-printen in de bouw aantonen

Potentieel voor duurzamer bouwen

Dit project laat zien hoeveel mogelijkheden 3D-betonprinten biedt. Bij Vertico zijn we ervan overtuigd dat deze technologie de sleutel is tot de optimalisatie van materiaalgebruik in structuren. Dit zal nieuwe en baanbrekende bouwprojecten mogelijk maken”, aldus de oprichter van het Eidhovense bedrijf. De behoefte aan materiaal- en CO2-reductie, automatisering en kosteneffectieve productie maken 3D-betonprinten tot een technologische innovatie met een hoog potentieel

Printen met materialen van Mars

Het ESA-project wordt geleid door associate professor Henriëtte Bier, die in Delft het Robotic Building Lab leidt. Zij verwacht eveneens dat de on-/off Eartch tenologieoverdracht een revolutie in de bouwindustrie teweeg gaat brengen. Dat komt met name doordat de technologie van de TU Delft de robotprinters eigenlijk zonder hogere kosten de organische vormen laat printen. Hierdoor kunnen materialen efficiënter worden benut. De TU Delft gaat de ontwerpen voor de ondergrondse Marswoningen ontwikkelen en modelleren. De woningen komen onder de grond om ze beter te beschermen tegen straling. Het is de bedoeling het materiaal dat wordt uitgegraven te mengen met cement. Vertico gaat met dit materiaal met de eigen robots de organische vormen printen. Voor het 3D-printen van bouwwerken op aarde heeft Vertico een eigen betonmix ontwikkeld en eigen robottechnologie.

bron: 3D printmagazine

datum: 05/06/2021

foto : Jasmien Smets - trap 3D-geprint huis op Kamp C

0 reacties

Terug naar zoekresultaten