Menu

Kamp C: meiboom op eerste circulair kantoorgebouw in Vlaanderen

Goidts, Anne avatar
4/07/2021 08:48 in De wijk van morgen

Kamp C: meiboom op eerste circulair kantoorgebouw in Vlaanderen

Op de site van Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, in Westerlo verrijst het eerste circulaire kantoorgebouw van Vlaanderen. Kamp C realiseert dit samen met een consortium van 7 bedrijven en organisaties. Met een weldoordacht circulair ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet het een katalysator worden voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. De nieuwbouw krijgt de naam ’t Centrum. De werken zijn volop aan de gang. Op 28 juni is bij Kamp C in Westerlo de meiboom geplant op de houtskeletstructuur.

Aanpasbaarheid en flexibiliteit zijn cruciaal als je gebouwen toekomstbestendig wil maken. Kamp C toont met ’t Centrum wat dat betekent in de praktijk. Het is een schoolvoorbeeld van de manier waarop je als bouwheer kunt inspelen op veranderende ecologische, ruimtelijke en functionele inzichten. Dit gebouw kan gemakkelijk aan nieuwe behoeften worden aangepast zonder dat daar veel extra energie of nieuwe materialen voor nodig zijn. Het ontwerp, de materialen en de verbindingen zijn er zelfs op voorzien dat het gebouw volledig gedemonteerd kan worden.

Het circulaire kantoorgebouw op Kamp C telt drie bouwlagen en heeft een totale oppervlakte van 2.400 m². De constructie is gebouwd op een grid van 5 bij 5 meter. Alle componenten zijn daarop afgestemd, zodat er zo weinig mogelijk verschillende elementen in het gebouw zitten. Zo bestaat de hoofddraagconstructie uit kolommen, balken en vloerelementen van massief meerlagig hout, het zogenaamde CLT of cross laminated timber. 

“Alle elementen van deze constructie zijn zo met elkaar verbonden dat ze zonder schade weer uit elkaar kunnen worden gehaald. De standaardcomponenten kunnen dus gemakkelijk hergebruikt worden in een volgend leven,” verduidelijkt projectverantwoordelijke Emiel Ascione van Kamp C. “Ook de funderingen kunnen probleemloos worden gerecupereerd en hergebruikt. Ik merk overigens op dat enkel voor de ondergrondse draagconstructie beton is gebruikt; deze is bovendien volledig cementloos.”

Die herbruikbare lijn is in het volledige gebouw doorgetrokken. Alle materialen zijn opgenomen in een zogenaamd Building Information Model (BIM) met een geïntegreerd materialenpaspoort zodat te allen tijde een inventaris kan worden opgemaakt. Het gebouw is daardoor letterlijk een opslagplaats van materialen.

Bouwconsortium Kamp Circulair

Het eerste circulair kantoorgebouw is een realisatie van Kamp C en het bouwconsortium Kamp Circulair. Dat omhelst 7 bedrijven en organisaties: Beneens, TEN, Streng-th, Muurtuin, West Architectuur, Tenerga en VITO.

‘t Centrum is een gezamenlijke investering van Kamp C, de aannemer, het architectenbureau en het studiebureau. De totale bouwprijs bedraagt zo’n 3,2 miljoen euro, waarvan Kamp C 1 miljoen euro voor zijn rekening neemt. Over een looptijd van 20 jaar wordt elk jaar ook nog 50.000 euro voorzien voor energie- en onderhoudskosten. Bouwconsortium Kamp Circulair staat dus niet alleen in voor het ontwerp en de bouw, maar ook voor het toekomstig onderhoud en de energievoorziening. Bouwpartijen blijven zo langer betrokken en worden getriggerd om efficiënter om te gaan met producten en diensten.

De werken aan ’t Centrum schieten flink op. Vandaag werd de meiboom op het dak geplaatst. Tegen de lente van volgend jaar zal het gebouw klaar zijn, als alles volgens plan verloopt. ’t Centrum zal dan voorzien in een gezonde en comfortabele werkomgeving. Binnen- en buitenruimte lopen er in elkaar over door groen mee op te nemen in het gebouw. Ook voor ontmoeting en ontspanning zal er plaats zijn.

Zodra alles klaar is, verhuist het personeel van Kamp C naar deze nieuwbouw. ’t Centrum is een inspirerende showcase voor al wie meer wil weten over circulair bouwen of daar zelf mee aan de slag wil. Met dit gebouw als uithangbord willen we nog meer innovatieve ondernemers naar onze campus trekken, die ook willen inzetten op circulaire economie.

De realisatie van ’t Centrum past daarom perfect in de missie van Kamp C om de transitie naar een duurzame samenleving te versnellen, met duurzaamheid en innovatie als leidende principes.

Meer info: https://www.kampc.be/tcentrum/circulair-bouwen-t-centrum

Bron: www.kampc.be

Auteur: Diana Grasso

Foto: © Kamp C (Op de foto: Sofie Torfs, Emiel Ascione, Anne Goidts, Chris Baert, Kathleen Helsen en Maarten Puls (Kamp C), Joeri Beneens en Jurgen Vervoort (Beneens), Mike Matheeussen en Jeroen Bruyndonckx (TEN), Stefan Belmans (Streng-th), Teun Depreeuw (Muurtuin), Sarah Theeuws (West Architectuur), Jan Laga (Tenerga), Carolin Spirinckx (VITO), Marc Cools (Ecohome) 

Datum: 28/06/2021

0 reacties

Terug naar De wijk van morgen