Menu

BC materials valt in goede aarde bij Hèrmes

Goidts, Anne avatar
4/07/2021 08:57 in De wijk van morgen

BC materials valt in goede aarde bij Hèrmes

Parijs- Brussel - Voor de opening van haar nieuwe zomervitrines, van de winkel in de Faubourg Saint-Honoréstraat in hartje Parijs, deed het bekende Franse merk een beroep op de jonge Brusselse coöperatieve BC materials. Ze transformeerden 9 ton uitgegraven aarde in circulaire leembouwmaterialen, zoals geprefabriceerde blokken stampleem & leempleister.

BC materials is een pionier in Europa op het vlak van produceren van ongebakken leembouwmaterialen. Voor de opdracht van Hermès moest het team niet minder dan 500 modules produceren, op basis van 9 ton ongebakken aarde. Voor de installatie leidde het team een Parijse aannemer op om deze “nieuwe” bouwtechniek te leren.   

Bregt Hoppenbrouwers, hoofd Productie bij BC materials, die het hele proces van a tot z opvolgde: “Het was een geweldige uitdaging om zoveel stampleem op maat gemaakte stukken aan een strak tempo te produceren en bovendien ’s nachts – wanneer de winkel gesloten was – te installeren, maar we zijn, net als Hermès, superblij en trots met de resultaten.” 

Naast haar unieke textuur, is stampleem een heel gezond en ecologisch materiaal. Deze traditionele bouwtechniek bestaat uit een unieke mengeling van gravel, zand en klei die aangestampt worden in bekisting. Zonder cement, chemische toevoeging of verbrandingsproces. Dat maakt het een CO2-neutraal productieproces, zonder emissies of vervuilende elementen. Net daarom willen steeds meer merken gebruik maken van dit uniek materiaal. Het is ook een perfect circulair materiaal, dat helemaal hergebruikt kan worden, wat ook het geval is voor deze 9 ton die hergebruikt/gecomposteerd zullen worden in Parijs.

Antoine Platteau, directeur van de Decoratie bij Hermès, was geinspireerd door de unieke uitstraling van stampleem: “De ongebakken aarde, in stampleem, geeft een sterke woestijn uitstraling.

Het design & concept werd ontwikkeld door Antoine Platteau en zijn team, met behulp van de architect Georgi Stanishev. De installatie van de materialen en modules in de Hermès-winkel werd uitgevoerd door Kevin Berger (Golem). De bodemplaten werden geconcipiëerd en ontwikkeld door de studio J’adore ce que vous faites.

BC materials won eerder de Henry Van De Velde Gold Award 2021 voor Ecodesign, de Pioneer Award op de Belgian Building Awards 2020, en werd door het World Circular Economy Forum als één van de 39 meest inspirerende circulaire praktijken ter wereld.

Video

Tekst: persbericht BC Materials

Beeld: © Julien Mignot / J’adore ce que vous faites  © Jasper Van der Linden © Guillaume Vanderkerkoven - leembouwmaterialen 

0 reacties

Terug naar zoekresultaten