Menu

Antwerpen experimenteert met innovatieve lichtgewichtzonnepanelen voor grote dakoppervlakken

Penen, Kelly avatar
26/07/2021 13:20 in De wijk van morgen

Antwerpen experimenteert met innovatieve lichtgewichtzonnepanelen voor grote dakoppervlakken

Op het dak van de Groothandelsmarkt op Kielsbroek zijn lichtgewichtzonnepanelen geplaatst. Ook op drie andere locaties in Antwerpen werd het dak of de gevel uitgerust met zonnepanelen. Samen zullen zij het jaarverbruik aan elektriciteit van 150 gezinnen produceren. Door grote dak- en geveloppervlakken te gebruiken voor de productie van zonne-energie wil de stad de productie van elektriciteit vervijfvoudigen tegen 2030.

De stabiliteit van het gebouw kan klassieke zonnepanelen niet dragen. Daarom werd geëxperimenteerd met lichtere varianten. Die zijn weliswaar duurder maar minder belastend voor het gebouw.

Naast de Groothandelsmarkt werden nog drie andere gebouwen op het Antwerpse Zuid uitgerust met zonnepanelen binnen het project Circulair Zuid. Het dak van een nieuw kantoorgebouw in de Michel de Braeystraat (240 vierkante meter) en dat van het dienstencentrum Hof Ter Beke in de Balansstraat (320 vierkante meter) kregen meer klassieke opzetpanelen. De warmtecentrale van Fluvius op Nieuw Zuid kreeg zonnepanelen op de gevel in plaats van het dak. Dit zijn speciale panelen die dankzij een innovatieve technologie de kleur van de gevel benaderen, waardoor de panelen esthetisch mooi aansluiten bij het gebouw.

Lees verder op susanova.be

Bron: susanova.be
Foto © Pexels - zonnepanelen

0 reacties

Terug naar zoekresultaten