Menu

Hoe digitale houtbouw twee problemen in een keer oplost

Penen, Kelly avatar
29/07/2021 16:23 in De wijk van morgen

Hoe digitale houtbouw twee problemen in een keer oplost

Duurzaamheid wordt meer en meer gezien als een verdienmodel. Ook in de bouw. Gelukkig maar, want deze sector neemt nog steeds maar liefst 40 procent van de gehele CO2-uitstoot in Nederland voor haar rekening en heeft daarnaast te maken met een uitdaging: een tekort van een miljoen woningen dat in 2030 opgelost moet zijn. Peter Driessen richtte het bedrijf Respace op waar Eldin Fajkovic lead architect werd, een bedrijf dat een deel van de oplossing kan zijn. De sleutel: hout - en kinderspeelgoed K’nex.

Investeerder Peter Driessen en architect Eldin Fajkovic werkten tot 2020 bij Sustainer Homes, een bedrijf dat woningen en werkruimtes bouwt waarbij tenminste 90 procent op CO2 wordt bespaard. Beiden stonden daar aan de wieg van een nieuwe manier van bouwen: hout in combinatie met CNC-freestechniek.

Fajkovic: “Het begon met een opdracht vanuit Sissy Boy voor hun hoofdkantoor in Amsterdam. Ze konden alleen een lege opslagloods vinden en uiteindelijk hebben we daar met houten constructies nieuwe verdiepingen en kamers ingebouwd. Het is een mini-dorp geworden in een bestaand gebouw.”

Fajkovic en Driessen zagen in deze bouwmethode een oplossing voor bestaande uitdagingen in de bouwsector. Driessen: “Als je kijkt naar de enorme CO2-belasting en de grote vraag naar woningen, wisten we dat dit veel mogelijkheden biedt voor, zoals wij dat noemen, inbreiding.” Inbreiding: omdat Respace woningen of kantoren bouwt ín bestaande gebouwen. 

Lees verder op www.change.inc

Auteur: Willemijn Van Benthem
Bron: Change Inc.
Foto: Pexels - hout

0 reacties

Terug naar zoekresultaten