Menu

NNOF geeft kantoren Stad Mechelen circulaire make-over

Goidts, Anne avatar
9/09/2021 08:44 in De wijk van morgen

NNOF geeft kantoren Stad Mechelen circulaire make-over

De kantoren van de Stad Mechelen zijn onlangs in een nieuw kleedje gestoken, en niet zomaar één. NNOF trok voluit de kaart van hergebruik: bestaand meubilair werd zoveel mogelijk opnieuw ingezet of gerecupereerd tot nieuw meubilair. Zo kreeg het personeel van de Stad Mechelen een hippe, nieuwe werkomgeving, geheel volgens de circulaire gedachte.

Wanneer een bedrijf kiest voor een nieuwe kantoorinrichting, dan dreigt het bestaande meubilair wel eens op de schroothoop te verdwijnen. Daar brengt NNOF verandering in door bestaand kantoormeubilair te transformeren tot hippe, nieuwe werkinrichtingen. In de schoot van het voormalige kantoorverhuisbedrijf Your Mover (vandaag 'Transmoove' genoemd) gooiden ze het roer in 2013 radicaal om na een duurzaamheidsreflectie. “Door meubilair te recupereren kunnen we onze ecologische voetafdruk aanzienlijk beperken, en vooral die van de klanten. We verlengen met name de levensduur van meubelen, verkleinen de afvalberg, boren minder schaarse grondstoffen aan en produceren minder CO2”, vertelt Sales & Marketing Director Anne Lenaerts.

Circulair interieurconcept

De transformatie van de kantoorinrichting komt er niet zomaar, maar gaat gepaard met een volledig adviestraject: “Samen met de klant ontwikkelen we een nieuwe visie rond de werkplek: welke look & feel moet het kantoor hebben? Daarna gaan we die visie vertalen tot een smart interieurconcept, dat we trachten te realiseren vanuit het materiaal dat de klant voorhanden heeft: zo weinig mogelijk impact en zo circulair mogelijk, dat is de missie”, aldus Anne Lenaerts.

Die aanpak leidde er in Mechelen toe dat 41% van het bestaande meubilair opnieuw werd ingezet. 16 % werd gerecupereerd tot nieuw meubilair. Ook wat overbleef, ging niet verloren en werd ingezet in andere stadsprojecten of weggeschonken aan goede doelen en vzw’s.

Kantoorinrichting sluit nauw aan bij de circulaire economie, stelt Lenaerts: “Kantoren zijn eigenlijk een enorm opslagdepot, vol met materialen. Heel vaak zien we mogelijkheden waar de klant niet meteen aan denkt. Zo gaan we meubelen een andere functie geven: in Mechelen hebben we bijvoorbeeld heel wat rolluikkasten herwerkt tot kleine zithoeken.”

Bron en lees verder op: architectura.be

Auteur: Liesbeth Verhulst

Foto: © NNOF - kantoor

Datum: 24/08/2021

0 reacties

Terug naar zoekresultaten