Menu

Ides koos na zijn pensioen voor een thuisbatterij

Saridaki, Maro avatar
17/09/2021 11:06 in De wijk van morgen

Ides koos na zijn pensioen voor een thuisbatterij

Wij voelen ons vaak verloren in het doolhof van regelgevingen, de snelle opeenvolging van technische vooruitgang en onze persoonlijke wensen binnen de bredere samenlevingen. Soms heb je wat inspirerende voorbeelden nodig van hoe anderen het hebben aangepakt. In het volgende interview vindt de lezer hopelijk niet alleen inspiratie, maar ook aanknopings- en leerpunten om zelf aan de slag te gaan.

Ides koos na zijn pensioen voor een thuisbatterij

Je bent nooit te oud om duurzaam aan de slag te gaan. Dat bewijst Ides uit Loppem. Net na zijn zeventigste verjaardag plaatste hij een thuisbatterij. Maar dat is niet de eerste duurzame stap die hij nam. Al in 1985 kozen Ides en zijn vrouw voor houtskeletbouw en fossielvrije verwarming. Wij gingen met hem in gesprek. 

Pionier in duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen lijkt soms iets van de laatste decennia, maar niets blijkt minder waar. Waar komt jullie wil om duurzaam te bouwen en te leven vandaan? 

“Mijn vrouw en ik zijn altijd actief geweest bij bewegingen als Velt en Natuurpunt. Onze visie om duurzaam te leven met respect voor de natuur ontwikkelde zich vooral in de jaren zeventig. Als leerkracht kon ik door mijn stabiele loon ook beginnen denken aan de aankoop van een bouwgrond om daar uiteindelijk een duurzaam huis neer te zetten. In 1985 begon de bouw van ons huis, geïnspireerd door houten chalets in de ardennen. We kozen voor houtskeletbouw met goede isolatie en elektrische verwarming. Een duurzame keuze toen.”

Was houtskeletbouw en elektrische verwarming in de jaren ‘70 en ‘80 een evidente keuze?

“In 1973 en 1979 was er een oliecrisis. De Arabische landen verhoogden de olieprijs met 70% en er ontstond een wereldwijd tekort aan aardolie. Wij huurden een huis van 1975 tot 1985 en dat werd verwarmd met stookolie. Als wij wilden verwarmen, dan werd ons gezamenlijk maandloon aan mazout besteed. In de wijk waar onze bouwgrond lag, was geen aardgas beschikbaar en het vertrouwen in stookolie was weg. In onze wijk waren al verschillende woningen elektrisch verwarmd. Omdat de kerncentrales ’s nachts de productie van elektriciteit niet konden stilleggen werd de elektriciteit goedkoop opgeslagen in de accumulatoren van de huizen.”        

Een goede basis, maar altijd ruimte om te verduurzamen

Duurzaamheid en financieel voordeel gingen toen dus eigenlijk hand in hand. Zouden jullie nu andere keuzes maken?  

“Nee, over het algemeen zijn we heel tevreden. De technieken uit 1985 waren basic en daarom volgen we via het internet op hoe we dingen kunnen optimaliseren. De geleverde convectoren in badkamer en bureau hebben we daarom vervangen door infrarood stralingspanelen, de klassieke dimplex accumulator in de living is vervangen door een speksteen accumulator en de klassieke accumulatoren door ecostone accumulatoren.  We verwarmen ons water met een warmtepompboiler.”    

Lees het volledige artikel hier: www.ecobouwers.be

Datum: 29 april 2021

Bron: www.ecobouwers.be

Beeld: © Ecobouwers

0 reacties

Terug naar zoekresultaten