Menu

Bouw grootste circulaire kantoorgebouw in België gestart

Attaf, Nezha avatar
15/10/2021 16:02 in De wijk van morgen

Bouw grootste circulaire kantoorgebouw in België gestart

De neutrale opbouw van het Marie-Elisabeth Belpairegebouw zorgt ervoor dat binnen eenzelfde basisopbouw zowel kantoren, woningen als hotelkamers ingericht kunnen worden. Veranderen de noden in de toekomst, dan kan het complex dus eenvoudig aangepast worden.

De werf van het ZIN-project aan de Simon Bolivarlaan aan het Brusselse Noordstation biedt op z’n zachtst gezegd een opvallende aanblik; de vergelijking met Ground Zero is niet bij de haren getrokken. Al zijn het deze keer geen dramatische gebeurtenissen die ten grondslag liggen aan het opvallende tafereel, maar wel de bewuste keuze van Het Facilitair bedrijf om van het nieuwe kantoorgebouw dat het grootste deel uitmaakt van het nieuwe complex een voorbeeldproject van circulair bouwen te maken. Het Marie-Elisabeth Belpairegebouw – de naam werd gekozen uit een lijst van meer dan 700 suggesties ingestuurd door ambtenaren van de Vlaamse Overheid en tijdens de eerstesteenlegging onthuld – wordt het grootste circulaire kantoorgebouw van België, voornamelijk omdat de twee WTC-torens die vervangen worden door het nieuwe ZIN-project, grotendeels behouden blijven in het project.


95% van oude WTC-torens hergebruikt

“Van de oude torens bleef 65% overeind om een nieuw leven te krijgen in het ZIN-project”, vertelt Frank Geets, administrateur-generaal van Het Facilitair Bedrijf. “De overige 35% van de voormalige WTC-torens – materiaal afkomstig uit ontmanteling dus, maar ook bijvoorbeeld meubilair – wordt ook bijna helemaal ter plaatste benut, integraal of na recyclage. Zo zal uiteindelijk 95% van de oude torens een tweede leven krijgen in het nieuwe project. De overige 5% gaat naar andere bouwprojecten.”

“Wat overeind bleef van de oude torens, is goed voor 50% van het nieuwe complex, de – al dan niet gerecycleerde – materialen die gerecupereerd werden uit de oude WTC-torens maken 15% uit van het ZIN-project en de overige 35% bestaat uit nieuwe materialen, maar in het geval van het Marie-Elisabeth-Belpairegebouw is 97% daarvan Cradle to Cradle-gecertificeerd. Het meest opvallende ‘nieuwe’ materiaal in dat gebouw is waarschijnlijk het circulaire beton.” Het ontwerpteam deed voor advies rond Cradle to Cradle een beroep op Drees & Sommer Belgium en EPEA Benelux.

Lees het volledige artikel hier: www.circubuild.be

Datum: 12 oktober 2021

Bron: www.circubuild.be

Beeld: groene planeet - Pixabay ©

0 reacties

Terug naar zoekresultaten