Menu

Zo wordt renoveren haalbaar voor iedereen: inspiratie uit Italië

Grasso, Diana avatar
9/12/2021 09:28 in De wijk van morgen

Zo wordt renoveren haalbaar voor iedereen: inspiratie uit Italië

Op 6 maanden tijd krikte Italië de renovatiegraad op met 500%. Hoe ze dat voor elkaar kregen? Met het paardenmiddel SuperBonus 110, dat energetisch renoveren voor iedereen betaalbaar maakt. Het systeem is niet perfect en werd recent nog gepolijst. Het succes moet de Vlaamse regering tot nadenken stemmen: ook bij ons moet de renovatiegraad verdriedubbelen. En bovendien moet de renovatieplicht ook haalbaar en betaalbaar zijn. 

Paardenmiddel SuperBonus 110 

Met de flashy naam “Superbonus 110” kondigde de Italiaans regering in de zomer van 2020 de belangrijkste klimaatmaatregel van hun relanceplan aan. Via deze bonus kunnen investeringen in energetische renovaties, zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen tot 110% aftrekbaar zijn van de belastingen. Het werd een overdonderend succes: het aantal energetische renovaties lag 6 maanden later 5 keer hoger. Meer dan van een renovatiegolf, is er sprake van een renovatietsunami. 

Così come funziona?

Als woningeigenaar of huurder met toestemming van de eigenaar kan je de Superbonus 110 aanvragen, op voorwaarde dat de woonst er na de renovatie twee Italiaanse energielabels op vooruit gegaan is (wat ruwweg overeenkomt met een sprong van 1 Vlaams EPC-label). Eenmaal 30% van de totale geplande renovatiekosten gemaakt zijn, wordt de eerst schijf belastingsaftrekrecht vrijgegeven. Voor elke ingreep is er ook een maximumbudget bepaald, zodat de kosten niet uit de hand kunnen lopen.

Maar net zoals in Vlaanderen kan niet iedereen zomaar de renovatiekosten voorfinancieren. Daarom zijn er 3 opties mogelijk:

  • De renovatie wordt met eigen middelen gefinancierd en wordt in de komende 5 jaar terugverdiend via de belastingsbrief
  • Het belastingsaftrekrecht wordt gegeven als vergoeding aan het bedrijf dat de renovatie uitvoert
  • Een bank koopt het belastingaftrekrecht, aan bv. 105% van de renovatiekosten

Lees het volledig artikel op www.bondbeterleefmilieu.be

Bron: www.bondbeterleefmilieu.be

Datum: 24/11/2021

Auteur: Angelos Koutsis

Beeld: Angelos Koutsis, Beleidsexpert energie-efficiëntie en groene warmte  - © Bond Beter Leefmilieu

0 reacties

Terug naar De wijk van morgen