Menu

Balloon Inc. versnelt innovatie in de bouwindustrie met Vlaio-subsidie

Grasso, Diana avatar
9/12/2021 10:27 in De wijk van morgen

Balloon Inc. versnelt innovatie in de bouwindustrie met Vlaio-subsidie

Balloon Inc., een startup van ingenieurs gespecialiseerd in analytische software voor de bouwsector, kondigt aan dat het een VLAIO-onderzoekssubsidie heeft gewonnen om bouwbedrijven te ondersteunen om efficiënter te bouwen, beter te plannen en faalkosten drastisch te verlagen. De subsidie werd toegekend binnen het imec.icon-project BoB, dat industriële partners en academische onderzoekers samenbrengt om de digitalisering van de moderne bouwwerf te versnellen. Balloon, Inc werkt hiervoor samen met BIM-dienstverlener D-Studio, bouwbedrijven Willemen Groep NV en Dethier en met de imec-onderzoeksgroepen IDLab (UAntwerpen/UGent) en IPI (UGent).

Moderne bouwbedrijven zijn steeds vaker op zoek naar betere manieren om de kloof tussen de planningsfase en het bouwproces te dichten. Building Information Modeling (BIM) is van oudsher een hulpmiddel om het bouwproces te vereenvoudigen, aangezien het een volledig interactief 3D-model van een bouwwerf biedt. Niettemin blijft de kloof tussen het virtuele model en de bouwrealiteit nog steeds groot. Het nieuwe BoB Project (BIM on Building site) wil die kloof overbruggen door bouwbedrijven toe te laten om de vooruitgang op de werf te koppelen aan virtuele bouwmodellen door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning on edge (ML) om bouwfouten, vertragingen en meer te lokaliseren.

AICON, een product van Balloon Inc., is een AI- & ML-oplossing die met slimme camera’s analyseert en leert wat er op een bouwwerf gebeurt. Van personeel dat zich verplaatst over machines en vrachtwagens die operationeel zijn, tot de stroom van goederen en materialen. Algoritmes detecteren automatisch activiteit in toegewezen regio’s om bouwbedrijven te voorzien van actuele informatie. Ligt het betonstorten voor op schema? Verloopt het graven volgens plan? Welke delen van de bouw lopen achter? Geavanceerde algoritmes analyseren, leren en waarschuwen bouwbedrijven automatisch. Het resultaat is een betere planning, minder verspilling en een efficiëntere en kosteneffectievere bouw.

Django Liénart, Business Developer bij Balloon Inc., zegt: “Alles tot aan de bouwfase van een project is al grotendeels gedigitaliseerd. Nu is het tijd dat de bouwwerf zelf een inhaalbeweging maakt. Met AI en ML krijgen bouwbedrijven toegang tot ongekende data. Hoe lang het duurt om het beton te storten, hoeveel graafmachine-uren zijn er aan een opgraving zijn besteed, hoe lang is een kraan ter plekke al operationeel, en nog veel meer.”

Het BoB-project zal ruimte bieden om slimme gegevens van de bouwwerf te combineren en die bovenop een virtueel model te leggen, zodat bouwbedrijven efficiënter kunnen bouwen. Door de reële en virtuele voortgang in elke fase van de bouw live te vergelijken, kunnen bedrijven de planning direct aanpassen, budgetoverschrijdingen in de hand houden en faalkosten beperken. De nieuwe inzichten zullen beschikbaar worden gesteld in een online platform om een ongekende groei in bouwefficiëntie te stimuleren met correcte en live gegevens.

Wouter Devriendt, CEO van Balloon Inc. zegt: “De nieuwe subsidie maakt het mogelijk voor alle partijen om onderzoek, modellering en analyse te combineren en toe te passen op echte bouwomgevingen. Dat stelt ons in staat om innovatie in de bouwsector te versnellen. Ik twijfel er niet aan dat we op het punt staan om de manier waarop we in de toekomst zullen bouwen, te transformeren.”

Bron: persbericht www.ballooninc.be

Beelden: © Balloon Inc.

0 reacties

Terug naar zoekresultaten