Menu

Leuvense Materialenbank recupereerde vorig jaar 40 ton bouwafval

Goidts, Anne avatar
6/02/2022 20:09 in De wijk van morgen

Leuvense Materialenbank recupereerde vorig jaar 40 ton bouwafval

Een jaar geleden opende de Materialenbank aan de Vaart in Leuven de deuren. De Materialenbank, een initiatief van stad Leuven in samenwerking met Atelier Circuler, verkoopt gerecupereerde bouwmaterialen - voornamelijk hout. Dankzij het initiatief werd in 2021 zo’n 40 ton bouwmaterialen van de afvalberg gered. De initiatiefnemers zijn daarmee goed op weg om binnen enkele jaren jaarlijks 140 ton bouwmaterialen van de afvalberg te redden - hun streefdoel. De Materialenbank is een belangrijke schakel om van Leuven een circulaire stad te maken.

Tussen 2004 en 2018 verdubbelde het Vlaamse volume aan bouwafval van 11 miljoen naar 22 miljoen ton. Bouwafval is daarmee goed voor maar liefst een derde van het totale volume aan afval. “In Leuven willen we die cijfers sterk inperken en daarom openden we vorig jaar de Materialenbank. Het is een fysieke locatie en website waar je voornamelijk verschillende soorten gerecupereerd hout, maar ook metaal, isolatiemateriaal en binnen- en buitenschrijnwerk vindt, dat we een tweede leven willen geven. Veel van die gebruikte bouwmaterialen zijn immers nog in goede staat. Het is echt zonde om die bij het afval te gooien”, vertellen schepen van afvalbeleid Thomas Van Oppens en Sam Van den Berghe van Atelier Circuler.

“De Materialenbank is een belangrijke schakel om van Leuven een circulaire stad te maken, een stad waar we spaarzaam omspringen met kostbare grondstoffen en grondstoffen en materialen maximaal hergebruiken”, aldus Van Oppens.

Een succes
“Na een jaar kunnen we spreken van een succes. Het voorbije jaar gaven we 40 ton bouwmaterialen een tweede leven. De Materialenbank is goed op weg om 140 ton bouwmaterialen per jaar te recupereren. Dat is ons streefdoel”, vertelt schepen Van Oppens. “Daarnaast vond een driehonderdtal particulieren en organisaties de weg naar de Materialenbank en dat in moeilijke tijden. Ook de Materialenbank moest haar werking immers regelmatig aanpassen omwille van de coronacrisis.”

Het voorbije jaar werden via de Materialenbank de volgende materialen gered van de afvalberg en kregen ze een tweede leven:

  • 15 m³ isolatiemateriaal;
  • 6,7 ton gesteente, voornamelijk natuursteen; 
  • 6 km aan balkhout;
  • +/- 900 m² aan plaatmateriaal en planken;
  • assortiment aan materiaal uit kunststof zoals rubber en plastic;
  • een vijftiental ramen en een twintigtal deuren;
  • een klein ton meubelhout;
  • een vijftigtal sanitaire toestellen zoals lavabo’s en wc’s.

Atelier Circuler, die de Materialenbank uitbaat, heeft zelf verschillende bouw- en renovatieprojecten en voerde tot nu toe zelf al 48 projecten uit met recuperatiemateriaal afkomstig uit de Materialenbank. Met het materiaal maakte de organisatie onder meer banken voor in de tuin, herinneringsbankjes, allerhande meubels, horeca-inrichting en zelfs een geluidsstudio voor de jongeren van BURn Leuven.

Toekomstplannen
Vanaf 2022 staat er een samenwerking met Wonen en Werken op stapel. Zo zal de Materialenbank een ‘try-out’ opzetten met doelgroepwerknemers van Wonen en Werken. Zij zullen instaan voor het ontmantelen, kuisen en verzagen van oude fruitkisten uit eikenhout. Daarnaast zal onderzocht worden hoe Wonen en Werken kan helpen bij het ‘ontginnen’ of ‘minen’ van oude materialen uit oude gebouwen en het transport hiervan. Het doel is om in 2023, na de try-out, een versnelling hoger te schakelen en het huidige project van ‘urban mining’ op te schalen.

“We willen ook samenwerken met afvalverwerkers en kijken naar mogelijkheden rond product-dienstverlening in de eventsector. Materiaal dat normaalgezien éénmalig wordt gebruikt - voor bijvoorbeeld standenbouw - wordt dan aangeboden als bouwpakket dat zoveel mogelijk events meegaat, onder meer omdat het modulair wordt ontworpen met kwaliteitsvoller recuperatiemateriaal”, licht Sam Van den Berghe toe. “Vanaf dit jaar breiden we onze openingsuren trouwens ook uit. We zijn voortaan ook geopend op zaterdag van 14 tot 17.30 uur. Op die manier willen we nog meer mensen bereiken.”

Instroom van materialen
De materialen in de Materialenbank zijn onder meer afkomstig van ‘urban mining’ projecten. Hierbij worden waardevolle materialen gerecupereerd uit oude gebouwen, stadsgebouwen maar ook particuliere woningen, die een renovatie ondergaan of gesloopt worden. Die grondstoffen worden dan rechtstreeks opnieuw aan de man/vrouw gebracht via de Materialenbank. “De volgende grote mijn waar we naar kijken is het Guido Gezellehuis. Daar zullen we zo veel mogelijk deuren, wastafels, bakstenen en eventueel dakgebinten recupereren en vervolgens ter beschikking stellen via de Materialenbank”, aldus Sam Van den Berghe. 

Naast de materialen die verzameld worden via ‘urban mining’, zorgen EcoWerf en De Kringwinkel ViTeS voor een structurele instroom van materialen. Zo staat er op het recyclagepark van Wilsele een rolcontainer om herbruikbaar hout te scheiden van sloophout. De Kringwinkel ViTeS en vzw Atelier Circuler werken daarnaast in twee richtingen samen. ViTeS bezorgt materialen die niet meer geschikt zijn voor verkoop in de kringwinkels, aan de Materialenbank. Atelier Circuler houdt op haar beurt bruikbare producten zoals stoelen, tafels en kasten, tijdens het ‘minen’ opzij voor ViTeS. Zo krijgt het initiatief ook een sterk sociaal luik. Samenwerken met De Kringwinkel betekent immers mee jobs en opleiding creëren voor mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt.

Praktisch
Via de webwinkel www.materialenbankleuven.be kunnen particulieren, maar ook organisaties en bedrijven, de materialen aankopen. Op de fysieke locatie aan de Kolonel Begaultlaan kun je de materialen inspecteren en ophalen. Wie zelf tweedehands bouwmaterialen heeft en die niet meer gebruikt, kan daarmee ook terecht bij de Materialenbank. Via de website kan iedereen ‘afgeschreven’ materialen aanmelden en daarna bij de Materialenbank binnenbrengen.

De Materialenbank wordt mogelijk gemaakt met steun van het Horizon 2020-project ‘Pop-Machina’ van de Europese Unie, Vlaanderen Circulair en de Koning Boudewijnstichting.

Bron: pers.leuven.be

Auteur: Stad Leuven

Datum: 28/01/2022

0 reacties

Terug naar zoekresultaten