Menu

Vlaams Azteq op weg naar Europees marktleiderschap in geconcentreerde zonnewarmte voor industrie

Torfs, Sofie avatar
11/02/2022 17:38 in De wijk van morgen

Vlaams Azteq op weg naar Europees marktleiderschap in geconcentreerde zonnewarmte voor industrie

In Turnhout komt in juni Europa’s grootste zonnespiegelinstallatie online. ‘Dit is pas het begin’, aldus Koen Vermout (Azteq). ‘Geconcentreerde zonnewarmte voor de industrie wordt binnen afzienbare tijd mainstream.’

2021 was een doorbraakjaar voor het Vlaamse Azteq. Het bedrijf maakte feitelijk de stap van startup naar scale-up. Dit werd gemarkeerd door de start van de bouw van een derde installatie met zonnespiegels. Die wordt gerealiseerd bij Avery Dennison Performance Tapes in Turnhout op een terrein van 11.000 vierkante meter. Medeoprichter en eigenaar Koen Vermout van Azteq kondigt echter alweer nieuwe projecten aan, tot een factor 10 groter. Geconcentreerde zonne-warmtetechnologie en zijn bedrijf gaan volgens hem een grote toekomst tegemoet.

Kinderschoenen

Azteq maakt bij haar zogenaamde concentrated solar thermal (cst)-technologie gebruik van parabolische spiegels. Die reflecteren zonlicht en concentreren dat op een collectorbuis. De vloeistof die daardoorheen loopt, wordt daardoor verhit tot temperaturen van 400 graden Celsius. Waar deze technologie steeds grootschaliger wordt toegepast in landen waar de zon altijd schijnt, met name om turbines voor het opwekken van elektriciteit aan te drijven, staat deze in Europa in de kinderschoenen.

Elektrificeren

‘Hij komt echter wel steeds meer op de radar in verschillende landen vanwege het potentieel om duurzame warmte voor de industrie te produceren’, aldus Vermout. ‘Zo valt cst in Vlaanderen binnen de groene energie-calls en is er een uitgesproken interesse vanuit de Duitse politiek. Dat is ook logisch. Landen zoals België en Nederland zitten momenteel op zo’n 20 procent groene energie. We moeten dus nog 5 keer zoveel groene stroom gaan opwekken, en dan heb ik het nog niet eens over de opkomst van elektrische mobiliteit en warmtepompen. Een achtste van onze energiebehoefte bestaat uit warmte voor de industrie. Het heeft geen zin om die ook nog eens te elektrificeren, temeer omdat het veel efficiënter kan zoals we ook in Turnhout gaan bewijzen.

Lees het volledige artikel hier

Bron: Solar Magazine

Auteur: Marco de Jonge Baas

Beeld:  © Pixabay - zon

0 reacties

Terug naar De wijk van morgen