Menu

Hoe biobased is HAUT?

Saridaki, Maro avatar
22/04/2022 15:14 in De wijk van morgen

Hoe biobased is HAUT?

Vanaf de buitenkant zou je het niet zeggen, maar de eerste houten woontoren van Nederland is opgeleverd. Met HAUT zijn Team V Architectuur en ontwikkelaar Lingotto tot het uiterste gegaan om de kwaliteiten van hout te benutten. De 21-verdiepingen tellende woontoren bestaat dan ook bijna helemaal uit hout, op een betonnen kern na.

Op een compacte driehoekige kavel vlakbij station Amstel in Amsterdam is de houthybride woontoren HAUT verrezen. Met 52 hoog-segment woningen is het gebouw een pionier: de eerste Nederlandse houten woontoren. HAUT staat zowel voor hoog, als voor de gewaagde keuze om voor een grotendeels houten draagconstructie te gaan.

Die keuze was in 2016 al gemaakt, vóór de VPRO Tegenlicht-aflevering over houtbouw. En vóór er vergelijkbare torens, maar met kantoorfuncties, in het buitenland verschenen. Ontwikkelaar Lingotto, Team V Architectuur, ingenieursbureau Arup en aannemer JP van Eesteren gingen samen de uitdaging aan.

Hoewel het gebouw vanaf de buitenkant ogenschijnlijk geen houten toren is, kan je er bij binnenkomst niet omheen. De entreehal en trappenhuis maken meteen goed gebruik van de warme uitstraling van houten wanden en plafonds. Niet alleen aftimmering is van hout, ook de achterliggende constructie. Onder andere door de keuze van hout en geïntegreerde zonnepanelen in de gevel behaalde het gebouw het hoogste duurzaamheidskeurmerk BREEAM Outstanding.

Hout én beton

Bij beschrijvingen van klimaatvriendelijke gebouwen draait het helaas vaak nog om een soort zwart-wit verhaal: als je voor duurzaam gaat, doe dan alles 100% duurzaam. Maar in complexe opgaves zoals de bouw moet er nuance zijn. Zo ook bij HAUT.

...

Is HAUT helemaal biobased? Nee, helaas niet. Er zijn nog stappen nodig om een volledig houten woontoren te maken. Maar met de realisatie van HAUT zijn wel grote stappen gezet. Hopelijk is hiermee een toekomst aangekondigd waarbij houten architectuur niet meer een kwestie is van ‘lef hebben’, maar een vanzelfsprekendheid.

Lees het volledige artikel hier: www.dearchitect.nl

auteur: Janek Bosman

bron: www.dearchitect.nl

beeld: © Melvinvk, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

0 reacties

Terug naar zoekresultaten