Menu

Hoe kan het wetgevend kader circulair, biobased bouwen stimuleren

Torfs, Sofie avatar
9/06/2022 09:55 in De wijk van morgen

Hoe kan het wetgevend kader circulair, biobased bouwen stimuleren

In het kader van het Interreg 2 Seas Programme project Circular Biobased Construction Industry (CBCI) is de whitepaper ‘Hoe het wetgevend kader circulair, biobased bouwen kan stimuleren’ verschenen. Deze publicatie is tot stand gekomen omdat producenten, aannemers, gebouweigenaren en ontwikkelaars vaak wet- en regelgeving als een belemmering zien voor de bredere toepassing van circulair biobased bouwen. Maar klopt dit wel?

Alvast enkele bevindingen die uit de whitepaper naar voren komen: 

  • Wet- en regelgeving staat circulair biobased bouwen niet in de weg. Voorlopers binnen de sector opereren binnen de (wettelijke) marges.
  • De promotie en certificering van biobased producten brengt grote uitdagingen met zich mee. Er zijn parallellen met de introductie van innovatieve producten. Introductie van ‘Bio-based’ producten stuit op dezelfde problemen als elk ander product.
  • Vooral in Frankrijk en Nederland wordt de overheidscontrole steeds meer gebaseerd op de LCA-databases.
  • Wet- en regelgeving op het gebied van ruimtelijke ordening en ’tracking & tracing’ van materiaalstromen wordt steeds belangrijker om de relatie tussen de productie van grondstoffen en het gebruik van deze grondstoffen beter in balans te brengen.
  • Het wegwerken van verschillen in wet- en regelgeving tussen landen is cruciaal voor het creëren van goedlopende aan- en inkoopstromen.

Benieuwd naar meer? Download hier de volledige whitepaper. 

Meer informatie over het CBCI project vind je op deze webpagina van Kamp C terug.

Foto: Voorpagina whitepaper 

0 reacties

Terug naar De wijk van morgen