Menu

“Bouwpartners in plaats van bouwhandels”, voor biogebaseerde bouwmaterialen als toekomstmodel

Grasso, Diana avatar
21/08/2023 12:18 in De wijk van morgen

“Bouwpartners in plaats van bouwhandels”, voor biogebaseerde bouwmaterialen als toekomstmodel

Biogebaseerde materialen zullen in de toekomst alleen maar belangrijker worden. Dat zal niet alleen voor eindgebruikers, architecten en bouwheren een rol spelen. Bouwhandels evolueren ook steeds meer mee richting biogebaseerde bouwmaterialen. Eurabo, een verdeler van ecologische bouwmaterialen, is al erg ver gevorderd in die evolutie, horen we in de podcast die Circubuild samen met Kamp C opnam.

Vroeger kozen mensen regelmatig voor biogebaseerde materialen omwille van economische redenen. Maar er zijn nog heel wat redenen om te kiezen voor biogebaseerd vertelt Dries Hubrechts, inkoopverantwoordelijke en adviseur bij Eurabo: “Heel wat biogebaseerde materialen bezitten technisch superieure eigenschappen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan isolatiematerialen. De warme zomers van vandaag vormen een uitdaging voor de toekomst. Biogebaseerde isolatieproducten houden niet alleen de koude buiten in de winter, maar ook de hitte in de zomer, omdat ze een zwaardere massadensiteit en een betere warmteopslagcapaciteit hebben.”

Meer nog, biogebaseerde bouwmaterialen vervullen hun functie ook gewoon zeer goed. “Hout is sterker dan staal in verhouding tot zijn eigen gewicht. Daar kunnen we dus heel wat mee aanvangen”, aldus Dries. “Zo heb je in Scandinavië appartementsgebouwen gebouwd uit hout tot 85 meter hoog, met 18 verdiepingen. Evengoed bestaan er windmolens tot 200 meter hoog, waarvan de kokers ook zijn gemaakt uit hout.”

Bovendien spelen ook ecologische redenen nog steeds een rol. “De ecologische redenen beginnen bij de ontginning van de producten en zijn ook belangrijk bij de verdere verwerking van de materialen. Biogebaseerd bouwen is minder energie-intensief. Het is ook zo dat heel wat biogebaseerde materialen CO2 zullen capteren, wat een mooie oplossing is voor de klimaatuitdaging waarvoor we staan.”

Evolutie

De markt voor biogebaseerde materialen zit in de lift. De vraag stijgt en daar zijn meerdere reden voor, weet Hubrechts: “Vroeger waren biogebaseerde materialen minder vlot toegankelijk. Er was een prijskloof en een probleem op vlak van beschikbaarheid. Nu is er een hele grote inhaalbeweging bezig. Dat komt onder andere vanuit het Europese beleid dat alle lidstaten aanstuurt om de materialen op grote schaal te implementeren.”

Ook Eurabo zelf speelt een rol bij het aan de man brengen van biogebaseerde bouwmaterialen. “We kunnen de aanvragen die we krijgen van hogescholen en universiteiten om gastcolleges te geven soms niet meer bijhouden”, klinkt het. “We dragen het hoog in het vaandel om onze kennis te delen, want enkel op die manier kan de evolutie verder worden uitgerold. Dat is één van onze missies: duurzaam bouwen zo laagdrempelig mogelijk te maken.” Daar heeft Eurabo een duidelijke visie in. “We vinden het belangrijk om als bouwpartner op te treden en niet als bouwhandel. Enkel zo kunnen we naar een efficiënter systeem gaan, want je kan de bouwmaterialen nooit los zien van hun toepassing.”

Wil je meer weten over biogebaseerde bouwmaterialen? Beluister dan zeker de podcast hieronder:

https://app.springcast.fm/player/episode/68211?theme=custom

Beeld: 't Centrum op Kamp C in Westerlo - copyright Kamp C

0 reacties

Terug naar zoekresultaten